2013. június 22., szombat

Nyár van? Ti akartátok!

Hónapok óta panaszkodtok, hogy legyen már nyár, aztán mikor a fentiek teljesítették a kívánságotokat kánikula formájában, már megy a nyögés, hogy melegvaaaan. Télen hideg, ősszel meg sokat esik, tudtátok? Tudtátok bizony, csak szerintem most azt a korszakot éljük, hogy facebookra is ki kell írnia idestova hatszáz embernek is, ha elkezdett esni az eső/hó/jégeső. Izgi.

Ha már az időjárás a fő témavonalunk, itt Salzburgban érdekes az. Reggelente a megtévesztő kellemes 20 celsius körüli hűvös időt addig élvezheti az ember, míg ki nem süt a nap, mert aztán jön az ezerfok. Ez eltart egészen napnyugtáig, aztán megint izzadás-mentesen létezhet tovább a salzburgi lakos. A Budapesten jól megszokott fülledtség abszolúte nincs jelen.

Jut eszembe, izzadtság vagy izzadság? Segítek, főnév és melléknév. Most a németórán rágajdultam a főnévből gyártott melléknevekre (das Subs -> das Adjektiv), még ha a tanár sokszor ki is ábrándított, hogy a síkidomszámba menő elképzeléseim szerint nem minden esetben elég lefaragni a nagy kezdőbetűből és a végére "ig"-et rakni. Nem bizony.

A minap kiderült, az egyik kollégám szír nemzetiségű. Majdnem bedobtam neki Putyin hétfői emberevős szövegét, de aztán rájöttem, korántsem vicces. Elég ramaty egy helyzetben vannak a szírek, bár nem tudom, a mostani G8 alatt mi született, de az Államok eddig is segítette őket fegyverekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése