2012. szeptember 6., csütörtök

ha én sci-fi szereplő lennék

Újabb szünet, je.

Holnap reggel ki kell költöznünk innen, merthogy jönnek vissza a gólyák és kell nekik a hely. Kicsit távolabb fogunk lakni, de most ez a három napot kibírjuk taxizással, hétfőn költözünk úgyis Salzburgba. Ott egy szolgálati lakásban fogunk lakni magyarokkal, majd elválik, milyen lesz. De mindenképp egy saját albérletbe fogunk menni 2 hónapon belül így hármasban, szépen.

A német nyelvvel nem haladok, semmi tankönyvem nincsen. Illetve van egy nyelvtan könyv, amit elkezdtem böngészni, de ott leginkább a hangképzésre mennek rá, ami engem pont nem mozgat most :) Asimovnak van egy könyve, amiben ha a gyermek betölti a nyolcadik életévét, eljön az Olvasás Napja, elviszik és szépen aktiválják agyában az írási- és olvasási készséget. Vagy beletöltik, ez számomra nem derült ki. De, amint kijön az orvosi szobából, már tud írni-olvasni.

Amint betölti a 18. életévét, eljön a Műveltség Napja, amikor az analitikusok feltérképezik az agyát, hogy mire agilis. Ehhez semmi köze az intelligenciához, egyszerűen az agyat világítják át, mire működnek leginkább az agytekervények. Az analizálást követően, ennek megfelelő szakmát, vagyis foglalkoztatástudományt ültetnek belé. Ha a programozásra fogékony, akkor beültetik ezt a tudást és élete végéig bejegyzett számítógép-programozó lesz, csak ehhez fog érteni, semmi máshoz.

Közben be is ugrott a könyv címe, Asimov: Halálos ítélet. Csak azért írtam le a fentieket, mert jó volna egy ilyen agytuningolás, beülök a székbe, rárakják fejemre az elektródákat, halk berregés, és mikor felállok, folyékonyan beszélek németül :)

Lassan kiolvasom Asimov összes könyvét. És nem lesz több. Iszonyat...rettenet. Érdekes stílusa van egyébként, gyakorlatilag teljesen mellőzte a képi leírásokat a műveiben, semmi környezetábrázolás, vagy cselekményleírás. A cselekmények kimerülnek párbeszédekben, dialógusokban, és igen racionálisan ábrázolja a dolgokat. A szereplőknek sem igazán van meghatározó szerepük, ugyanakkor vannak hősei, mint R. Daneel Olivaw, akiről nagy nehezen kiderül, hogy egy igen fejlett időutazó robot (nevében az R. rövidítés robotot jelent), vagy Elijah Baley, meg még páran. A legtöbb könyve összekapcsolódik, logikusan építette fel (pl, a robotikás könyvek, az Alapítvány és a Birodalom sorozat, és az utolsó kettő összefonódása) az egész ún. Asimov-Univerzumot. Nemhiába, a science-fiction atyja.

Mára ennyi, lelkieken felkészülök a Bábel tornyába való visszatérésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése