2012. szeptember 21., péntek

Meldezettel

Ma lezajlott a lakcímbejelentési procedúra. Úgy kell elképzelni, hogy bemegyünk egy plázába (ahol az önkormányzati hivatal is van), negyed óra keresgélés után bejutunk a megfelelő irodába, ahol szinte azonnal szólítanak. A "Meldezettel" elnevezésű formanyomtatvány leadásával az ügyintéző gépel két sort, nyomtat egyet, aláírja, és pontosan két perc volt annak a lebonyolítása, hogy bekerüljünk a ZMR-be (Központi Nyilvántartó). Vagyis inkább négy perc, mert ketten voltunk Évikével.

Ilyen nincs. Semmi több órás sorszámos várakozás (lásd az utazás előtti útlevélintézésünket...), mint ahogy az a BM irodáiban megszokott, semmi ügyintézői pöcsölés, felesleges időrablás, haladnak a dolgok.

A bejelentés után már jogosultak lettünk a bankszámlanyitásra is, hát nosza. Itt sem volt semmiféle sorszámhúzás, várakozás, odamentél megszeppent fejjel a népviseleti ruhába öltözött recepcióshoz, vagy kihez, aki azonnal keresett nekünk egy szabad ügyintézőt és leültetett az egyik kanapéra.


Az ügyintézővel, miután megtörtént az illedelmes bemutatkozási folyamat, megkérdezte, kérünk -e kávét (!).  Ráadásul, menet közben az egyik ügyintéző keríteni akart nekem egy jelnyelvet ismerő kollégát, de hát a drágám személyében velem volt a világ legjobb tolmácsa.

Itt azért hosszadalmasabb volt a dolog, cirka háromnegyed órába tellett a két folyószámla létrehozása, de mentségükre legyen szólva, egy teljesen új alkalmazottat kaptunk, akinek mi voltunk az első új folyószámlás ügyfelei. Ugyanakkor totális ügyfélközpontúságot mutattak, ami bár a magyar közigazgatásra kéne jellemző lennie, nem az osztrák bankszférára, mindenesetre érezhetően figyeltek ránk, nem volt olyan érzése az embernek, mint aki futószalagon rohan a baromfi-feldolgozó üzembe.Még a hetvenakárhány oldalas szerződést is készségesen elküldték inkább emailban tudván, hogy sietünk.

A negyedéves számlavezetési díj 16EUR (Sparkasse, ami otthon az Erste Bank), és állítólag két évig ingyenes lesz minden, még az ATM-nál történő készpénzfelvétel is. Úgy legyen.

Újabb lépések előre, az egyenlőre homályos jövő felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése